At gå hele vejen rundt om træet

Eller lidt om betydningen af perspektivskifte

Hvis der er noget, som jeg personligt har lært af de seneste halvandet år med corona-restriktioner, så er det betydning af at opdyrke min egen fleksibilitet. Når tingene ændrer sig, er vi nødt til at følge med og sjældent har vi har mulighed for at lære en sådan lektie så grundigt og gentagne gange som i de sidste par år.

Fleksibilitet i såvel tænkning og følelseliv er en vigtig beskytter, når det kommer til mental sundhed. Er vi i stand til at tilpasse os, når tingene ændrer sig i livet, så står vi stærkere rustet til at klare de mange omskiftelser og overgange, som livet uvilkårligt byder os. Det kan være alt fra i dagligdagen at kunne acceptere ændringer i kalender og planer på grund af sygdom og travlhed, til de store begivenhed i livet såsom accepten af at tilsidesætte egne behov i lange perioder, når man bliver forælder eller sorgen og savnet efter en mistet elsket i livet.

Når vi skifter perspektiv, træder nye muligheder frem. Vi ser måske noget, som vi ikke havde fået øje på før, da vi så tingene i et andet lys eller fra en anden vinkel. Vi kan måske pludselig se tingene ligesom en anden – et familiemedlem, en ven, eller en fremmed – ser dem, fordi vi mentalt eller fysisk har flyttet os efter det. Og på den måde komme nærmere en anden.

Sådan fik jeg en dag helt konkret øje på et træ på min vej. Fra den side, hvor jeg ofte kiggede på træet, krængede det faretruende ud over en sø og jeg tænkte, at det blot vil være et spørgsmål om tid før det træ vælter i en storm. Så ventede jeg en dag ved et kryds, hvor jeg også kunne se træet, men nu fra en anden side. Træet så ud til at stå rankt og stolt, så det på ingen måde lignede et træ, der var ved at vælte. Og hvad kan vi bruge den slags hverdags-undre-historier til?

Jo, vi kan bruge det som et billede på, hvor vigtigt perspektivskiftet kan være – især når tingene ser skidt ud. Det som fra en side ser ud på en bestemt måde – fremkalder en bestemt forståelse eller historie hos os – kan fra en anden side fortælle en helt anden og måske mere optimistisk historie. Jeg håber, at jeg må følge dig hele vejen rundt om dit træ og gennem nysgerrig udforskning kan hjælpe dig med at finde den historie eller det nye ståsted, som der er mest håb, balance og glæde i for dig.